stjärnstrålar

Min blogg mina tankar

Ponnyhage klar

Publicerad 2012-08-30 21:14:00 i Allmänt

Åh vad nöjd jag är.
Har fraktat 28 balar hö till siknäs, det började inte så bra med att en flög i diket innan jag ens hunnit ut ur byn men det var bara packa in det som gick i bilen och sen gick allt bra.
28 balar (ca 500 kg) räcker iofs bara 2 veckor men det är en början.
Ponnyhagen är i det närmaste klar, behöver bara dit med nån extra stolpe. Sen ska jag fundera på om jag orkar utöka storhästarnas hage eller ej. Den är ju redan ofantligt mycket större än dom är van vid (halleluja!) plus att det finns en till enorm skogshage som dom får använda höst och vår. Å så bete på sommaren då. Men om jag får nått ryck så utökar jag vinterhagen också. Ju större desto bättre =)
Idag tog orken slut, det tog ändå några timmar att röja sig fram i skogen. Puh! Ponnyerna kommer att bli så glada.
 

Fuxsto

Publicerad 2012-08-29 17:27:29 i Allmänt

Jag har förlagt min kamera. Igen. Riktigt trist..
Sablar vad jag har varit social på senaste. Det är också en fördel med att vara allmänt piggare, mer ork till folk man tycker om =)
Igår blev det mys med Ida och galne Edwin igen. Himla rolig unge det där.
Inhandlade ett nytt träns åt Stråla och ett eget bridongbett åt henne. Provade det idag och insåg att tyglarna jag har inte matchade så jag måste köpa nya tyglar också . Mycket viktigt. Hmh.
For ut och körde Leff på kvällen och Mayan och Strålan bakom, det var fullt pådrag i skogen för det var orientering. Kors! Hästarna tyckte det var väldans spännande.
 
Idag fick jag besök av min fina vän Katrin som jag inte träffat sen i maj. Det var roligt. Även Ebba blev väldigt glad och vägrade lämna hennes sida. Grynet. Hon till och med följde oss in i hagen och det gör hon aldrig annars.
 
Ridtur på bästaste Stråla i skogen, mycket trav och en del galopp så vi blev rätt trötta båda två.
Körtur med Leffe, Mayan, Skorpan och Holly fick pula på efter.
Jag är glad att Holly är så liten som hon är, annars hade hon varit sjukt jobbig. Hon är rätt jobbig ändå när hon sliter och drar ner i diket för att äta eller flänger runt och inte riktigt vet vart hon ska, blir rädd för något vansinnigt farligt och hoppar in i en. Det är liksom ingen ordning. Tur hon är så söt.
Jag är då väldigt tacksam över min Skorpan kan jag ju säja. Jag kanske inte riktigt har uppskattat hur välartad hon ändå är.
 
En tanke slog mig här om dan. Varför skaffar jag bara ston när jag egentligen inte vill ha ston? Stråla kunde jag ju inte välja iofs. Men resten. Ston är lite speciella så är det bara. Antagligen så vill jag ha det så också. Innerst inne. Men nog hade det varit enklare med en bunt valacker alltid.
 
Läste även något intressant om detta med att fuxston ska vara än värre än ston överlag. Det har man ju fått höra några gånger, speciellt om Mayan men även om Stråla. "Ja hon är ju ett fuxsto också", när det har varit tjorv i huvet på dom.
Men det är tydligen så att det kan stämma rent genetiskt, även om det inte är bevisat ännu så är det samma gener som styr färg och temperament.
Och jag har 3 fuxston...
Ja jisses
Man ska inte göra det lätt för sig.
 
Fuxtant
 

Trugar ingen

Publicerad 2012-08-27 18:11:37 i Allmänt

Idag var det bara skitväder och ingen häst ville följa med mig ut. Så då fick det vara. Jag trugar ingen.
Vanligtvis är det ju nästan bråk om vem ska få följa först.
Ponniesarna fick sig en liten promenad iaf.
 
Igår bjöd tant Mayan på en rolig ridtur i skogen. Hon blir bara bättre och bättre. Riktigt fräsh tanta nu. Det är fantastiskt roligt =)
På hemvägen mötte vi en stilig Varg i skogen och efter det blev Mayan än mer uppspelt.
 
 
Jag älskar den här bilden på henne för att hon är 21 år och har genom åren haft allehanda problem och korsförlamning för bara ett år sen och är så här kraftfull, stark och pigg.
 
 

Bra ändå

Publicerad 2012-08-25 21:37:08 i Allmänt

Ibland blir det inte som man tänkt men jäkligt bra ändå.
Vi skulle på premieringarna i boden idag men hamnade uti allt annat. Så kan det gå.
 
Stråla riden på ridbanan, kanonfin tjej! Tränade på volter, lite öppnor och på galoppen. Vänster varv gick riktigt bra, vi kom oss nästan ett helt varv runt ridbanan. Höger fick vi till en hel långsida efter några försök. Mycket mycket nöjd och glad med oss båda, främst Strålan ofc.
Visst är det väl bra att hon bjuder på anslag, men jag vill nog helst att hon kan skillnad på när jag ber om dom, när jag ber om något annat och när jag inte ber om nånting. Men det är en tränings sak det också.
Älskade häst.
 
Sen fick ponnierna komma ut tillsammans med Leffe och det var en pärs att promenera två mycket brunstiga små ponnies och en Leif som inte riktigt uppskattade deras uppvaktning =P
(även om det mest var Holly som for omkring som en ettrig insekt)
Men sjukt söta var dom. Holly blev jättekär och Leffe är ju så snäll, guldhästen, önskar jag haft kameran, det var så fint med hennes mini mule som mufflade på Leffes stora vänliga mule. Hjärtan.

Money money

Publicerad 2012-08-24 18:12:04 i Allmänt

Åh vad nöjd jag vart när lönen trillade in idag. Det känns gott att få belöningen för allt jobbande jag gjort. Det lönar sig verkligen att jobba åt ett bra företag istället för åt kommunen.
Däremot hade jag massor med räkningar och så har jag storhandlat mat åt hästar, katter och hund så det vart väl inte så där vansinnigt mycket över. Men det känns skönt att ha allt det bortgjort också.
Dessutom är bilen hos en vänlig själ som kanske kan laga den så det går väl en slant dit också. Ja det finns alltid hål att stoppa i men nån slant ska jag spara till nånting bra framöver. Jag har faktiskt lyckats lägga undan lite i sommar. Det känns väldigt gott efter att ha gått minus i nått år... En resa ligger väldigt högt på önskelistan, så även en egen häst transport... Fortfarande. Nån gång =)
För att inte tala om att man behöver en buffert för framtida veterinär räkningar.
Jag är så nöjd att ha hamnat hos detta företag =)
Fast egentligen... Mycket pengar är det ju inte om man ser till andra jobb, men mer än jag är van vid iaf.
 
Igår red jag min Stråla en trevlig tur där vi tränade på samlingen och på att inte göra galopp anslag.
Nån måtta får det faktiskt vara.
En gång gick vi och skrittade på långa tyglar och helt plötsligt så gjorde hon ett (!!) varpå hon snubblade och ramlade och skrapade näsan i backen. Knashäst! Man kan verkligen undra vad som skedde i hennes lilla hästhjärna där.

Sådär ja!

Publicerad 2012-08-21 18:51:47 i Allmänt

För första gången på hela sommaren känner jag mig skit trött och oinspirerad. Och bara det är det ju helt suveränt, att jag klarat mig ända tills nu =)
 
2 stegs raketen för att må bättre
Steg 1: Sluta i hemtjänsten
Steg 2: Sluta hos psykopaten
Sådär ja!
 
Jag har fortfarande ont hela tiden men det är på en hanterbar nivå, kanske är 40% av det som varit. Och det bästaste av allt är att jag har haft så fruktansvärt mycket energi. Helt otroligt och fantastiskt underbart.
Men igår blev jag trött. Hade besök av hovslagaren på fm så hästarna fick sig nya fina fötter sen vart jag tupplurandes i 3 timmar.
Idag är det kallt och regningt och jag försöker hitta lite energi och inspiration att ta med mig till hästarna som skulle behöva ut och röra på sig.
Strålan fick en rejäl genomkörare igår, dyngsvettig blev hon så hon skulle behöva röra sig lite lätt idag. Och Mayan behöver få komma ut. Kanske skulle testa rida Stråla med Mayan på släp? Den varianten har jag aldrig testat... Hm, nu vart jag nästan lite inspirerad.
 

På stan

Publicerad 2012-08-19 19:52:48 i Allmänt

Blev väckt av en Ida imorse och så blev det ett spontanbesök på stan. 3 dagar Ida den här veckan, det är ju inte klokt!  
Jag lyckades fynda mig ett par jeans som jag kom i utan att se ut som en stoppad korv och det var dessutom 100 kr rabatt. Tjohej!!
Det känns lite dumt att köpa kläder egentligen eftersom jag hade tänkt gå ner minst 10 kg till och helst 20. Men å andra sidan så kan jag ju inte gå naken heller bara för att jag vart tjock.
Och så köpte jag ett nattlinne med en basset på, fast jag inte ens använder nattlinne men den var så söööt.
Träffa på Markus på stan också. Ovanligt att träffa på honom i lule =)
 
Ridit Mayan idag också, 40 minuter promenad och 40 minuter ridning. Hon är inte så himla lätt tanta, hon är så jäkla känslig och så mitt i allt så spänner hon sig och blir struttig och så hoppar hon lite åt höger och lite åt vänster. Bra träning för matte dock. Roligt var det iaf.
 

Ponnymys

Publicerad 2012-08-17 21:03:00 i Allmänt

Vilken lyx! Jag har fått umgås med Ida och Edwin två dar i rad.
Igår fick jag tom äran att ta hand om galningen medans mamman var på massage =)
Sen gick vi till hästarna och hade ponnymys
 
 
 
Självklart så skulle det ridas också. Då fick Skorpan ställa upp, Holly visade tydligt att hon inte ville. Men hon har lite ont i ryggen också.
 
 
Två varv runt på gården blev det med en glad Edwin =)
 
 
Holly tyckte ungen var jätteintressant så länge han inte försökte rida på henne.
Skorpan tyckte ungen var helt okej så länge han var på ryggen och inte framför henne och ivägen för matsmulorna. Ve den som står ivägen för Skorpan och hennes mat...
(Så länge det inte är matte förstås)
 

Nakenbad

Publicerad 2012-08-15 19:57:00 i Allmänt

Oj oj oj så skönt att vara lite ledig nu. Jag höll på att få lite lätt panik de sista dagarna. Så nästa vecka ska jag återvända med mer energi och glatt humör.
Nu njuter jag som bara fan av sommaren som varit helt underbar på senaste.
Igår var jag och hängde hos hästarna i 6 timmar. Då hann jag även med fika med Ivan och gräsmatteslapp med Ebba.
 
Red lektion med Strålan som var helt fantastisk. Hon är så otroligt lyhörd och arbetsvillig, lyssnar och reagerar på minsta lilla föränding i min kropp. Vi tränade på öppnor i skritt och trav och på galoppfattningarna som gick skitbra i båda varven. Underbara häst. Lite svårare har vi i höger varv men vi kan!
Vi har satt fingret på problemet och det är just det att hon är så fruktansvärt lyhörd och jag är inte i 100% balans så det blir lätt missförstånd så här i början av hennes utbildning. Och säjer jag med min kropp, ja jag vill att du ska galoppera men jag vil inte att du ska bocka då blir hon osäker.
Plus att Hon tar sådana kraftfulla språng och riktigt sätter sig innan hon fattar (jättebra men svårt för matte) så jag hänger inte med och stör henne och då blir hon osäker på vad jag vill. Men det går framåt. Jag märker själv att jag hela tiden får bättre balans och mer ork. Stadigare och säkrare.
Jäklar vilken pärla hon är och kommer bli min älskade häst.
Det är så sjukt häftigt att ha fött upp henne själv och ha fått henne så underbar som hon är. Det är en väldigt speciell och väldigt härlig känsla.
 
Min fantastiska fläckiga flodhäst
 
Mayan fick bestämma helt själv vart hon ville gå på våran körtur och gick såklart ner till vattnet. Hon är nästan för söt lilla tant.
Det var lågvatten så vi travade runt lite där och Mayan fick plaska, väldigt härligt.
 
Ponnyerna fick komma på promenad och Holly fick vara med om både det ena och det andra som fick hennes ponnyhjärta att skena i lillkroppen. Men Vi håller på tills hon är lugn och avslappnad.
 
Mini fötter
 
Idag har vi varit i siknäs och hängt med Ida Edwin och Mia
 
 
 
 
 

På språng

Publicerad 2012-08-10 11:50:20 i Allmänt

 
Mayan är riktigt fin på den här bilden.

9/8

Publicerad 2012-08-09 22:48:50 i Allmänt

Myystur med bästa Strålan i skogen och hon galopperade som den prinsessa hon är. Hon är så duktig, matte är lite sopigare på att hänga med i stora härliga galoppsprång, men det visste vi ju redan...
Holly har varit på hösäcksterapi. Helt lugn när vi slutade. Topp!

Lite höstkänsla ute nu.

Envis

Publicerad 2012-08-09 18:20:28 i Allmänt

Igår råkade jag visst nudda lilla fröken med en höpåse och sen var jag jätteläskig och fick inte ta på henne, hon bara vände rumpan till och sprang ifrån mig hela tiden. Osäker, inte "sur". Så vi fick jobba på det och det tog ett bra tag innan hon ens började tugga, slicka, tänka och vända sig mot mig istället för ifrån mig.
Men jag är envisare än de flesta shetlandponnys. Och jag tänker inte muta henne.
 
Få se vad hon säjer när jag kommer idag.
 
Leffe var livrädd för allt som hade med insektsmedel (en sak bland många lilla gubben tyckte var vansinnigt farligt) när han kom till mig och alla flaskor och diverse gjorde honom vettskrämd. En gång skenade han i panik runt runt för att jag skulle hälla switch på honom och flaskan råkade gurgla. Nu rör han inte ett öra och jag får spraya och hälla vad jag vill på honom, även kring huvudet (absolut inte i ögon eller näsa såklart)
Han slet även sönder sin grimma första gången jag kom med en vattenslang.
 
Jag är så van vid hästar som inte bryr som nästan nånting så ibland glömmer jag att jag ändå jobbat en del med dom.
Stråla har ju fått vänja sig vid allt möjligt ändå från första början.
 
Ja vi får la se.
 
Har varit på nolia idag och rännt, mycket roligt, man skulle bara ha obegränsat med pengar också =P
Imorgon börjar ett till 54 timmars arbetspass.
 
Nu ska jag ut och rida Strålan och pyssla lite med Holly.

Drama

Publicerad 2012-08-08 13:22:53 i Allmänt

Kl ett natt låg jag i godan ro och tittade på tv i min friggebod när det helt plötsligt börade skrikas precis utanför. Hundar började skälla och det var ett fasligt liv. När jag efter ett tag stängde av ljudet på tvn så hörde jag nån som skrek: "Lägg dig ner, lägg dig på mage"!
Pappas hund blev upprörd och började skälla hon också så det var allt jag kunde urskilja men jag förstod ju att det var polis i farten och vågade inte titta ut. Men jag önskade att jag hade haft ett fönster åt det hållet så jag kunnat tjuvkika lite.
http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6505770
Klockan var alltså över ett när det var som mest livat, inte 00.38 som det står i artikeln.

Sockerbit

Publicerad 2012-08-07 23:06:18 i Allmänt

 
Igår var det bad dag.
Man kan alltså promenera rakt över hela viken. Leffe går dock som en makaron och drar sig mot kanten hela tiden...
 
 
Man måste börja med en matpaus
 
och en drickspaus
 
Ivan var så bekymrad i början över att han inte fick prata med nya lilla ponnyn, att hon bara sprang undan, så han har sprungit och mutat henne med bröd så nu får han minsann klappa henne. Han är som söt. Världens snällaste.
 
och jag kunde ju såklart inte låta bli att köpa en rosa grimma åt sockerbiten.
 
Hon gjorde så mot mig också första och tredje gången jag var och skulle prata med henne i hagen. Men sen har hon kommit fram nyfiken.
Utan mutor för den delen.
 
Strålan har galopperat mycket duktigt idag btw.

Så häftigt!

Publicerad 2012-08-05 23:44:13 i Allmänt

Men så jäkla häftigt! Först tänkte jag, fy vad tragiskt att bara ha dom där små rutorna att gå på men det är alltså hästarnas boxar och så går dom i större hagar på dagarna. Såna boxar borde alla hästar få ha.
 
http://darios.se/?p=33955#comments
 
"Wiggeby är en modern anläggning som har 2 olika stall. I det stora stallet finns det 18 boxplatser att tillgå. Här har hästarna bland annat automatiskt kraftfodringsssystem, spolspilta och solarium. I det mindre stallet finns det 6 boxplatser (varav 3 är upptagna av våra hästar). I detta stall har varje box en egen paddock på 24 kvadratmeter så att hästen kan röra sig fritt inne och ute som den vill."
 
Det kostar enbart 6900 att stalla upp sin häst där...
Hrm, jodå.
Stockholm..
 
Jag har jobbat från 8 igår till 15 idag sen direkt till hästarna och pysslade om ponnysarna och aktiverade dom litegrann. Sen for jag ut och körde Strålan med Mayan bakom.
Åkte tillbaka med transporten till siknäs och var hemma 21.20 varpå tanken var att gå och sova men det blev en ridtur på Leffe istället. Mycket mycket mysigt och trevligt.
Hästnörd!
 
Lilla fröken Holly är en liten spattig och osäker varelse. Nervig sa ägarna. Det ska vi nog bli av med ganska snart tror jag. Man brukar vänja sig vid det mesta av att bo hos mig.
 

Välkommen!

Publicerad 2012-08-03 19:56:39 i Allmänt

Välkommen till oss Holly!
 
 
 
På min enda lediga dag tyckte jag att det var en suverän ide att åka upp till gällivare för hämta hem en ponny.
Smart...
10 timmar senare är jag tröttare än tröttast. hade det inte varit så spännande hade jag nog somnat efter vägen.
Det ska väl vara jag till det då.
Nåväl. Inte köpt iaf, bara på foder. Än så länge..
 
 
Dessutom så fick jag förlängt jobb så nästa vecka ska jag jobba 70 timmar till. Vilka dagar vill du ha sa chefen när hon räknat upp vad hon hade. Alla sa jag... Hmm. Undrar om jag skulle fara till sjukhuset å se om det är så fel på min hjärna.
men veckan efter sa hon att jag inte skulle få jobba nått. Nu måste jag tydligen vila lite.

Barbacka

Publicerad 2012-08-02 20:54:54 i Allmänt

Igår provade jag Mayans bett på Strålan. Jag tycker om att variera bettlös med bett och ska det vara järnskrot i munnen ska det såklart vara så lite som möjligt och Strålan har lika liten mun som sin mor så jag tänkte att Mayans tredelade bridong bett kanske skulle vara nått för fröken.
Själva tränset som är Mayans tyckte jag var lite litet och jag hade egentligen helst halat ner bettet lite till men Strålan verkade sjukt nöjd med bettet så det låg väl helt rätt enligt henne då. Annars är hon väldigt väldigt känslig och pjoskig med sin mun.
 
 
Red barbacka för första gången på ett år nästan kom jag på och antingen har jag fått bättre balans eller så har hon blivit stabilare och antagligen en kombination av de båda för det var väldigt stabilt där uppe. Red till ridbanan och red där en stund, sen släppte jag lös henne och löshoppade några gånger och så grejade vi på och bytte varv och "kallade in" lös på ridbanan. Hoppade upp och red hem. Mycket duktig tjej!
Tyvärr halkar hon en hel del på asfalten med skor, är första året med skor på nu och helst hade jag haft fröken barfota men vad gör man när dom lägger ut sånt här
"grus" på alla vägar så hästarna inte kan gå?
Eller när det bara är is konstant så man inte tar sig fram.. Mutter...
 
Sen jag ut å myste med Leffe å Skorpan, barbacka där också
Jag har börjat kunna rida barbacka igen, bättre i kroppen =)
 
 
 
 
 
Tänk att Strålan är så smällfet trots det där betet...
Fi tusan. Fångaspirant... Och trots att hon ändå motionerar rejält 5 dar i veckan.
Hon skulle behöva gå och dra flakvagnen och jag väntar och väntar på en sele som jag lämnat in på lagning. Och jag verkar få fortsätta vänta...
 
Mayan får äta lite gräs nu. Nån stund varje dag får hon beta. ibland i en hage, ibland lös. Här lös.
 
 
Å så klagar jag på att hästen är fet... Nåväl, jag är iaf på väg neråt. 5 kilo minus.
 
 
Imorgon händer det spännande grejjer!

Javadskamansäja

Publicerad 2012-08-01 16:21:47 i Allmänt

Men seriöst!
 
Rollkür och hyperflexion visste jag ju att det fanns men att man binder upp hästen så där..
 
Mmm vilka duktiga ryttare/hästmänniskor som får sina hästar att kröka på nacken så vackert...
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela