stjärnstrålar

Min blogg mina tankar

Finbesök

Publicerad 2012-12-28 21:24:00 i Allmänt

Idag har en föredetta medryttare varit och hälsat på. Hon skötte mina hästar Ragge och Mayan för 10 år sen och mer, plus att hon känner Mayan sen hon föddes.. Hon red Mayan och jag körde Stråla på en ganska rejäl tur. Strålan var KANONFIN! Mycket trav och en del galopp. Tack för sällskapet Ann!

Strålan

Publicerad 2012-12-28 09:52:00 i Allmänt

Igår blev det en ridtur på Stråla. Hon skötte sig jättebra och var väldigt mysig och trevlig. Tyvärr så mötte vi plogbilen och jag fick hoppa av, med bara en halvmeter mellan plogen och plogvallen så trippade Strålan förbi, mycket duktig tjej måste jag säja.
Även om hon var väldigt trevlig så är det ändå bekymmersamt. Hon kändes så spänd. I traven gick hon med huvudet högt och ville inte riktigt slappna av och gick och tittade bakom sig hela tiden, vände på huvudet bakåt.
Sen började jag fundera på om jag bara inbillade mig att hon var mer spänd än hon brukar eftersom att jag nu mest ridit Mayan och vant mig vid henne. Stråla har ju en ganska kort och tjock hals och jämfört med Mayan som har en lång och smal hals känns det lite konstigt framtill. Sen så går ju Mayan oftast och söker sig framåt neråt nu förtiden i en tervlig form. Medans Stråla inte gjorde det. 
Vi travade en lång lång bit i varierande grad av uppför till ett berg på lösa tyglar, jag tänkte att hon själv så småningom skulle slappna av och sträcka på halsen. Men det gjorde hon inte förrän i skritten på väg hem.
Nåväl. Tur ändå att vi har Maria Öhman på gång så får hon kolla att det inte är något fysiskt med Stråla. Sen ska vi börja rida lektioner igen.
 
Det märks väldigt tydligt att jag varit sjuk och inte är frisk än. Orkar inte promenera nästan alls.
Fortfarande väldigt tungandad och ont i lungorna. Och hosta och äckel.
Men äntligen orkar jag rida iallafall och ingenting kan stoppa mig från det.

26:e

Publicerad 2012-12-26 23:14:00 i Allmänt

Japp, datorn funkar igen. Men inte internet. Morr. Alla hästar aktiverade i kväll. Skrittur med Leffe runt byn och Stråla plus ponnyer följde med. Skorpan tokpigg och Holly skötte sig super bra. Sen rolig ridtur med Mayan. Fina fina tant.

25/12

Publicerad 2012-12-25 18:45:01 i Allmänt

Min far jobbar febrilt med att få igång min dator igen. Hoppas hoppas.
 
Julafton var hos min bror med familj, lungt och mysigt som alltid. God mat och film i hans fantastiska tv soffor på stoooor tv. Slutade dock med att jag inte alls mådde bra, om det fortfarade är lunginflammationen som spökar eller vad.
Idag har jag kört kälke med Strålan i djupsnö igen, hon visade dock inget tecken på att bli trött och nöjd den här gången.
Hon är en häst som verkligen skulle behöva arbeta flera timmar om dan. Om bara inte matte blivit så frusen.
I går på p4 så var det en intervju med Lars-Olov Lundgren som jobbade med sina hästar i skogen. Jag hade sån tur att jag fick ha honom som körlärare på grans. En riktig hästkarl.
Hade tänkt kunna länka till programmet men jag hittar det inte =(
 
Synd att jag inte fick med mig kameran ut, det var så otroligt vackert idag.

Dec. 23, 2012

Publicerad 2012-12-23 19:44:00 i Allmänt

Kört kälke på orörd skogsväg under snötyngda grenar. Sjukt mysigt och Stråla är så nöjd när hon får jobba ordentligt. Mayan gick efter. Barbacka skriťur med Leffe genom byn. Mysfarbror. Skorpan haka på, pigg å glad.

Kyligt

Publicerad 2012-12-22 11:33:27 i Allmänt

Igår när jag kom tillbaka från en körtur visade termometern -25. Hoppsan. Idag visar den på -29 och jag tror jag hoppar över körning idag och ägnar mig åt städning istället.

Ser hon dåligt?

Publicerad 2012-12-21 21:05:42 i Allmänt

Det går apdåligt att internetta med mobilen, så mycket jag hade velat skriva å göra. börja fundera på om Stråla ser dåligt. Hur vet man det?

Äh

Publicerad 2012-12-19 22:09:16 i Allmänt

Överlag är det rätt så skräp... Har iaf kört tokpigg Stråla i afton.

Jobbar.

Publicerad 2012-12-18 20:18:53 i Allmänt

Åh vad roligt det är att jobba igen! Och åh vad jag önskar mig en ny dator.

Jobbar.

Publicerad 2012-12-18 20:17:45 i Allmänt

Åh vad roligt det är att jobba igen! Och åh vad jag önskar mig en ny dator.

Host

Publicerad 2012-12-17 20:31:11 i Allmänt

Ligger å kollar på Virgin diarys på TLC och vad ska man säja. Skippy är ju ett fall för sig, lär ju få vara oskuld rätt länge käns det som, utan att vara elak. Ragga med mamma. Eh, weirdo. Annars, sjuk.

Host

Publicerad 2012-12-17 20:30:17 i Allmänt

Ligger å kollar på Virgin diarys på TLC och vad ska man säja. Skippy är ju ett fall för sig, lär ju få vara oskuld rätt länge käns det som

Ludd

Publicerad 2012-12-16 17:28:00 i Allmänt

Skallen är luddigare än vanligt. När jag vakna i morse kunde jag inte prata. Ont i halsen, ont i huvet, ludd ludd trött trött. Mår illa av allt slem. Urk kräk

Besviken

Publicerad 2012-12-15 17:28:44 i Allmänt

Hade sett fram emot att få piffa lite, ha roligt, göra nått annat. Besviken. Väldigt bra överrensstämmande med mitt allmänna mood.

Skoj!

Publicerad 2012-12-14 17:30:00 i Allmänt

Idag har jag å Mayan varit ute å busat, hon var väldigt pigg så det blev mest en springa av sig tur. Mycket galopp enligt Mayans önskemål och kul var det. Svettiga båda två. Sen körde jag kälke med Stråla som skotte sig rysligt bra, Ida och Edwin åkte med. Rolig dag!

Urf

Publicerad 2012-12-13 18:09:28 i Allmänt

Varit på språng idag, inte riktigt på topp alls så nu e jag slut. Landa isoffan lite innan stallet. Bla varit upp på jobbet å julmyst plus hämtat julklapp. Bästa företaget!

Gråt

Publicerad 2012-12-12 23:33:38 i Allmänt

Min dator har dött. Snyft snörvel.

Piggelin

Publicerad 2012-12-11 21:42:18 i Allmänt

Jodå, trevlig liten körtur med galet pigg Stråla. Hon skötte sig ändå riktigt bra faktiskt. Fast vi mötte en annan häst som drog en släde och det var väldigt exalterande enligt Stråla så då var hon tvundgen att takta och sjåa på.
Mayan hakade på bakom.
Bara skritt i ca 50 minuter nått sånt. Känns helt bra i benet nu, svårt att inte låta henne trava när hon skulle behöva få busa av sig lite men vi väntar eftersom hon så nyligt varit svullen och öm. Ska ta en skritt tur imorgon också, få se om jag vågar rida. Rida och snöplumsa lite kanske. Om det inte r att anstränga henne för mycket.
Måste funderas på.
 
Go och kramig tjej som vanligt, jag har aldrig träffat en häst som är så kramig som Stråla är.
Mystjej

Bakslag

Publicerad 2012-12-11 16:04:56 i Allmänt

Zznark. Det blev lite för mycket igår så idag känner jag mig överkörd. Var igång från kl 8 till kl 23 och det sista jag gjorde var en rask promenad med Mayan och Stråla och en liten ridtur med Leffe och Skorpan.
Mycket nöjd men jag förstod att denna dagen skulle bli så här.
Jag ska dock ta och köra Strålan en sväng på ett tag, just före det är dags att ge kvällsmaten.
 
Igår ringde dom från jobbet och jag fick mig några pass. Underbart!!
Fast såklart var ju det ena på lördag då Ida fyller 30. Typiskt!! Jag hinner vara med en stund men det hade varit roligt att få en hel kväll ute, det händer ju aldrig annars.
Oh well...

En karl

Publicerad 2012-12-10 10:43:00 i Allmänt

Jag har en vän på facebook som här i dagarna tyckt att hon behöver en karl. Orsak: hon hade trasiga vindrutetorkare...
Eh, jaha. Här undrade jag då varför i hela fridens dar hon behövde en karl för det. Jo för att hon inte visste hur man bytte vindrutetorkarna på bilen. Varpå jag sa att det brukar dom kunna hjälpa till med där man köper dom.
Nästa statusuppdatering var att hon hade köpt fel torkare och om hon hade haft en karl så hade hon minsann inte behövt stå i 45 minuter för att hon inte kunde byta dom.
Men jösses!
Inget om att man inte kan byta vindrutetorkare, även om det också brukar vara en förklaring på förpackningen man köper om man nu inte kan be nån om hjälp.
Men hela grejen med att behöva en karl har jag aldrig förstått. Att vara eller göra sig beroeende av någon annan.
Eller bara det att en karl rent automatiskt skulle vara bättre på t.ex vindrutetorkare eller snickra eller vad det nu kan vara.
En bra kvinna reder sig själv eller fan det nu heter.
Jag stör mig lika mycket på dom som säjer att "han behöver en kvinna" i meningen att hon då ska städa och laga mat åt honom.
 
Not my cup of tea i alla fall.

Mys i snön

Publicerad 2012-12-10 00:26:08 i Allmänt

På promenad i snön
Mayan redo för ridtur i snön. Skönt med ett sånt där ridtäcke som jag också kan gömma mig under.
När jag gick och tog på mig hjälmen så hade tydligen Leffe och Mayan något att snacka om
"Vadå jag är helt oskyldig"
 
Mest skritt i snön, underlaget är fortfarande inte bra men ändå bättre än tidigare. Lite trav i väldigt lungt tempo.
Pustig tjej att pulsa i snön. ute ca 40 minuter.

Mera snö!

Publicerad 2012-12-09 17:34:20 i Allmänt

Åh vad jag är slö idag, bara sover men jag brukar ju behöva det vissa dagar och det är ganska mysigt just idag.
Jag har iallafall varit en sväng till hästarna och kollat läget å gett lunch. Det behöver jag för att inte bli stressad.
Det har kommit massor med snö (happydance) så på ett tag ska jag tvinga Ebba att följa med mig till stallet och promenera med Stråla och om hon inte har blivit påverkad av såret (vilket hon inte var igår, ytlig reva) så tror jag att jag ska rida Mayan lite.
När jag var och gav dom lunch så Strålan runt å hoppa å pep. Tror verkligen hon blir glad att få komma ut lite =)

Vackra vita vinterland

Publicerad 2012-12-08 22:26:00 i Allmänt

Åå vilken mysig helg (om man nu räknar fredag som helg) dessutom så har det äntligen kommit snö.
Yey!
Tog en sen tur barbacka på Leffe med Mayan efter. Tyvärr har snön endast gjort världen vackrare, inte gett oss bra underlag ännu. Den är för lös så att det går igenom till det hårda under eller bara glider iväg.
Vi var bara ute 30-40 minuter men väldigt mysigt.
 
Strålan tyckte inte om att hon inte fick följa. Försökte trycka in sitt huvud i Mayans grimma och sen stod hon och ropade efter oss hela tiden. Gullet. Hon ska nog få sig en promenad imorgon. Benet ser jättefint ut.
Fast nu har Mayan fått ett sår, en reva på hö fram.
Jag som beskyllde Leffe för att ha sparkat Strålan men nu undrar jag om dom fastnat på nått i hagen. Försökte kolla men det var för mörkt. Se om jag ser nått imorgon.
 
Ebba har nog blivit dement. Hon bara hoppar runt och busar med katternas banan. Och skäller! Typ jämt. Hon som inte brukar skälla annat än när hon blir väldigt busig. Vilket hon iof är, fast nu har hon varit hos Ewa från igår till idag så jag trodde on skulle vara jättetrött.
Trist att måsta säja åt henne att sluta, hon är ju så rolig, men hon kan ju inte skälla i en lägenhet när klockan är sen kväll.
Tokhund!

Massage

Publicerad 2012-12-07 12:50:00 i Allmänt

Då har jag varit på massage här i Töre och det var riktigt bra. Hon kände vart jag hade besvär (överallt), tog på precis rätt ställen och hade mer kunskaper om kroppen än bara knådamassage liksom. Kände faktiskt att det lättade något också, det är inte illa.
Dock så var hon lite dyrare än de flesta och massage är redan nog dyrt. Speciellt när det inte är något lyx man "unnar" sig utan behövligt för att alls kunna fungera.
Nu ska jag bara myyyysa ett bra tag så får vi se om jag orkar dra ut nån häst senare.
Strålan såg bättre ut i benet idag, bara lite tjock på utsidan nu. Verkar inte ha ont alls. Skönt.
 
Ho ho, jag kanske inte får ta ut nån häst för Ida, ordern är vila. Ha ha.
 
 
 
Ha ha, kom just på att jag drömde att jag red Tyras häst Landfried i natt och blev jättekär. Han var väldigt rolig att rida.
 

Mera bilder utan fokus

Publicerad 2012-12-06 18:56:00 i Allmänt

Mayan var också väldigt intresserad av spegelhästen igår
Hon snackade med den så fort hon fick syn på den ibörjan, och när hon fick gå fram och "hälsa" blev hon riktigt upprörd ibörjan tills hon liksom bara blev besviken och gav upp.
Kylig kuse den där spegelhästen.
Jag fick nån ide att frisera henne innan vi åkte iväg och klippte för mycket längs fram så det står upp, plus att allt annat blev galet ojämt. Stackars fröken, åka bort och se ut så där i frisyren
Edwin och hans pappa fick sig också en liten ridtur på snälla tant Mayan
Även om bilderna blir dåliga så är det roligt att ha lite ridbilder.
Gud vad jag stör mig på mina händer! Det är liksom kärring med handväska stuk på dom.
Nyttigt med bilder, räta till.
Om en vecka kommer Eva Sundberg upp för lektion. Det behövs verkligen.
Trött tjej
Tjock matte
7 kilo till är borta dock, det går sakta men det går neråt, då var det bara 20 till.
 
Stråla har gjort illa sig så hon får vila. Hon hade en rejäl svullnad mitt på högerbak med en ganska lång reva. Antingen har hon fått sig en känga av Leffe medan vi var borta eller så har hon lyckats fasta i nånting.
Tvättade och kylde ordetligt, sen fick hon vara inne ett tag och hon la sig och sov.
Idag hade svullnaden runnit neråt, var mjukare och inte öm (hon ömmade lite igår då var det antagligen ganska nytt) Kylt vidare så är det bara hoppas det blir bra.
Bara svullen på utsidan av benet, insidan är helt torr och fin.
 
Idag har jag bara promat Leffe och Mayan. Så jävla risig i kroppen, nacken har krampat ihop totalt. Kylan gör inte gott för kroppen och egentligen så borde jag börja gå till sjukgymnasten igen. Har slarvat nu när jag mått bättre.
Tack och lov fick jag tid för massage imorgon. Halleluja. Men då måste jag hämta hö på lörag... Nåja.
Nu ska jag hoppa in i bastun och värma upp min onda kropp innan det är dags å gå till hästarna igen.
 
Tjipp!

Ridhuset med Mayan

Publicerad 2012-12-05 23:19:00 i Allmänt

Idag har jag varit i ridhuset med Mayan.
Min fina tjej.
Hon var jättestel i början och vi jobbade mycket i skritt med öppna, sluta och skänkelvikning. travade och galloperade igång henne på långa tyglar, jobbade vidare med med mjukgörande.
När hon väl lossnade så orkade hon jobba bra i kanske 5 minuter. Sen blev hon trött och jättesvettig.
Inte konstigt egntligen. Det var länge sen vi tog ett riktigt dressyrpass, det är jobbigt med gymnastik. Även om vi brukar dressyra i skogen så är det en helt annan sak att bära sig på volt osv.
Plus att det är ca 10 plusgrader inne i ridhuset och även om tant är halvnaken pälsmässigt så har hon ju en del.
 
Visst sa jag att jag vill ha en ny kamera... Suck
 
Bilderna är tagna i slutet av ridpasset med en rejält trött tant. Och att hon har en krattig pilot visste vi redan. Ho ho, så mycket att räta till.
Och ja, en dressyrsadel låg också rätt högt upp på önskelistan.
Men roligt hade vi =)
 

Mer väder =P

Publicerad 2012-12-04 22:21:53 i Allmänt

Hahaha nu ska det tydligen inte snöa imorgon (!!) dom är ju fan schizofren på yr.no.
Nä note to self:
Sluta titta på väder siter
Sluta hopas på snö
Köp en termometer
Kolla ut genom fönstret och på den nyinköpta termometern för att få veta vädret.
 
Tsss
 
Frusna hästar i afton. Holly kunde man ju förstå även om hon inte frös tidigare men nu fick hon vintertäcke på. Men även Strålan frös (!!) så täcke på henne också.
Å så massor med hö förstås. Har redan ökat hömängden när det vart -10 men nu när det är så här snorkallt får dom såklart ännu mer.

Önskelista

Publicerad 2012-12-04 18:36:00 i Allmänt

Kära Tomten, i år har jag en mycket blygsam önskelista
 
* En bra Kamera
* Mobiltelefon (ej ajfån)
* Dator som fungerar som den ska
* Kuddar
* Sängkläder
* En svart dressyrsadel till Mayan
* En brun dressyrsadel till Stråla
* En loksele till Stråla
* Ett bra jobb
* Biljetter plus resa till Slash
* Biljetter plus resa till Volbeat
 
* Å ja har du sisådär en miljon till övers så kan jag ta den också
 
Tack på förhand

Väder tjat

Publicerad 2012-12-04 13:50:00 i Allmänt

My lord vad dom ändrar sig hela tiden om vädret. Kollar mest på YR, kollar man fler sidor så blir det bara ännu snurrigare för alla säjer olika.
När jag kollade igår skulle det vara kallt och klart tills på fredag, nu säjer dom att det ska snöa hela veckan. Då lär jag jag ju få som jag vill och lite till =P
Igår kväll när jag gick till stallet var det -20 och Ebba totalvägrade att följa med.
Då tänkte jag att när kylan lägger sig så lär det bli snöstorm. Så få se då. Än verkar vet vara lika kallt dock.
 
Jag tänkte ta en inne dag idag och städa och diska. Kanske tar med Leffe på en promenad ikväll. Det går ju ändå inte att rida eller köra ordentligt.
Tog en kort prom med Leff och Mays igårkväll.
Sen har jag en tanke om att ta Mayan till ridhuset imorgon, om det inte är snöstorm.

Ridhuset

Publicerad 2012-12-03 18:01:36 i Allmänt

Ja visst var Mayan bra i benen idag precis som jag hade förväntat mig. Men lite orolig blir man ju. Det var dessutom väldigt länge sen jag såg hennes ben så där tjocka nu när hon gått ute så länge.
 
Jag och Stråla var till ridhuset i råneå idag, och vilket ridhus sen, jag är kär.
Tog med tömmar bara men hon var så lugn när vi kom dit att jag ångrade att jag inte tog sadeln eller åtminstone hjälmen med så jag hade kunnat rida. Nåväl jag promenerade runt med henne, först ute och tittade på de andra hästarna, sen inne i ridhuset och kolla runt. Hon blev så förtjust i spegelhästen och kvittrade åt den så fort hon såg den. Men efter hon fått kolla speglarna lite närmare var det inte lika spännande.
 
Snackar med spegelhästen
Sen tog jag och longerade henne och hej hallå så fin hon var. Bra tempo, lyssnade bra, gick ute på volten utan att gena och bar sig själv riktigt bra.
Tränade på galoppen i båda varven. Lite hopp och sprall men överlag väldigt duktig. Vänstern klarade hon av att hålla igång bra också, högern ville hon bryta av ibland.
Jätte duktigt tjej.
 
Nu vill jag åka tillbaka och rida fröken. Men jag tror jag ska ta dit Mayan nån dag i veckan först.
Oh så roligt =)

Aj fan =S

Publicerad 2012-12-02 23:34:00 i Allmänt

Jag lämnade Mayan, Leffe och Stråla inne några timmar medans jag var inne hos Ida. När jag kom och skulle släppa ut dom igen så var Mayan tjock som stockar i benen. Framförallt bak, dom var som elefantben, fram var "bara" tjocka.
Så 1: Det var för hårt för att trava och ändå travade vi bara lite grann där det låg lite snö så jag trodde det var okej.
2: Mayan ska inte stå inne.
 
Lösdrift is the shit. Jag kan nästan lova att hon inte hade sett sån ut om jag släppt ut henne på en gång. När hon har stått på stall så har hon alltid tjocknat i bakbenen under natten så länge jag har haft henne, och så har det gått ner så fort hon har kommit ut eller fått röra sig lite.
 
Jag som tänkte att jag gjorde gott, satte på Mayan back on track täcket och gav henne extra mat som hon behöver.
Leffe verkar ialla fall ha legat så han kanske uppskattade det.
 
Galen unge häromdan

Första advent

Publicerad 2012-12-02 18:40:11 i Allmänt

Okej  då. Det är kanske 1-2 centimeter snö, inte millimeter. Men det är så kall pudersnö så den bara blåser omkring och backen är fortfarade lika stenhård.
Däremot så kunde jag bara inte låta bli att ta en ridtur i alla fall. Utan bus dock. Det är svårt att låta bli ett vackert vitt landskap. Snön gnistrar och glittrar vackrare än något bling man kan köpa och folk har hängt upp fina adventsljus här och var. Mycket mysigt.
Mayan var pigg och fin idag. Mest skritt där vi jobbade med öppnorna en del, för vänster skänkel skjuter hon väldigt gärna iväg höger bogen men jag tyckte ändå att det var lite bättre än vanligt idag, inte lika jobbigt för henne. Och så provade vi på öppnan i trav och det gick! Det var jobbigt som bara den och jag fick kämpa för att hålla ihop alla delar men det gick och det gjorde det inte i sommras.
På hemvägen fick hon öka traven lite i en svag uppförsbacke och hon jobbade på bra, försökte bara gå över i galopp en gång.
Duktig tjej!
Att det dessutom går lika bra att sitta på vänster sittben nu som höger är väldigt stort. För att vara en 21 åring som hela sitt liv har varit så ensidig så det knappt gått att sitta ner på vänstern alls.
Stort.
 
Å så har jag prompat Skorpan och Stråla. Skorpan tyckte det var skitkul att få komma ut som vanligt.

Fortfarande snölös

Publicerad 2012-12-02 12:42:00 i Allmänt

Det blir inget hästbus idag. Resultatet av gårkvällens snöstorm blev ca 2 milimeter...
Det är helt sjukt att det är snö i hela långa landet, utom här. Snö i skåne, i stockholm, i dalarna, i piteå. Men inte här
Får dra med dom ut på promenad istället.
 
Holly undersöker om jag har nått snask i fickan.

Kattens dag

Publicerad 2012-12-01 20:12:00 i Allmänt

Men vad hände med resten av inlägget?!? Fan, man kan ju bli arg för mindre! (Ägnar tid åt att skriva ett långt inlägg och så kommer bara hälften med. Har väl aldrig hänt förr. Bah!
Då tar vi det en gång till men lite snabbare.
Varit på Älvdalens hundhälsa idag för att det var kattens dag.
Jennie Carnudd http://www.skaparverkstaden.se/ fotade Lilleman och Ebba fick vara med trots att hon inte är en katt. Ska bli jättekul att få se bilderna när dom blivit redigerade och fixade.
Lilleman fick även prova vibba och la sig sen tillrätta i massagefotöljen.
Jag och Ebba satt en stund på vibben också och jag har varit riktigt dålig i kroppen ett tag nu men vad det gjorde gott att sitta där.
Så Kära Tomten jag önskar mig en Vibb grej i juklapp
 
 
Sen tog jag ut mina hästar en sväng och då minsann hade det börjat snöa. Underbart!!
Jag satte Stråla framför rockarden och tog Mayan och Leffe bakom. Stråla var så tokpigg att hon taktade först en kvart för att sedan övergå till rallyskritt.
Var tvungen att ta Stråla på en längre sväng så hon skulle få göra av med lite överskotts energi i alla fall även om det inte är det lättaste när det bara går att skritta. Lämna Leffe i stallet och for en sväng till med Mayan och Stråla.
Lite trött blev hon ändå. Trött och snöig tös.
Med lite tur har det kommit så pass mycket snö till imorgon att vi kan fara ut och busa lite.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela