stjärnstrålar

Min blogg mina tankar

Hoppsan

Publicerad 2012-06-30 19:52:07 i Allmänt

Men du milde tid!
Fick mitt schema och vecka 29 ska jag jobba 88 timmar (!!!!) Det är bara ta sitt pick å pack å flytta in.
Vecka 30 och 31 blir det "bara" 50 timmar vardera...
Hum.
Tur det är ett lätt och roligt jobb.

Sabla väder det har varit idag då, storm och regn.
Ut och körde Mayan i alla fall för första gången på ett bra tag. Hon fick skor på sig i tisdags efter att ha gått och varit öm i fötterna ett bra tag (att dom måste sätta ut storgrus på alla vägar..) Väldigt glad tanta trots stormvindar.
Resten av gänget pulade på bakom.

Galoppen med Strålan har varit ett litet gissel igen. Nu har jag haft problemet att min överambitiösa häst bara gör anslag, lite vare sig jag vill eller ej, och så har det blivit missförstånd och lite tokigt men igår då fick vi till en jättefin galopp efter galna hejjarop från matte, framåt ska vi inte bara studsa på som en gunghäst.
Min fina fina tjej.
Imorgon ska vi rida lektion sen tror jag att det är dags för en period utan krav alls på tösen. Hon är som sagt galet överambitiös, precis som sin mor. Så fort jag kortar tyglarna nu så samlar hon sig och börjar hon trampa eller undrar om jag vill ha öppna, eller kanske samlad trav eller kanske galoppanslag eller kanske, eller kanske.
Så nu blir det att låta bli att dressyra ett tag så lila unga fröken får vila hjärnan en stund.
Å vecka 29 lär det ju bli automatisk helvila för hela gänget.

Skorpan verkar förresten bättre. Hon kan gå med som handhäst utan problem. Mycket skönt! Pigg och väldigt glad ponny när hon får följa med på tur.
 
Godingar!
 

Korsträsk

Publicerad 2012-06-27 22:49:37 i Allmänt

Idag har jag och mamma varit på besök hos moster uppe i korsträsk. I hennes "stuga" (större än många vanliga hus) Jag älskar att vara där, det är så mycket min barndom och min älskade mormor och morfar som alltid spenderade sommrarna där. Å så är det så vackert
 
 
 
 
 
 
 
 
Ebba är ju också väldigt förtjust i mosters hund, en härlig liten Dansk-svensk gårdshund, mycket trevlig filur. Dom leker väldigt bra tillsammans.
 
Fast han bara är ett år och Ebba snart nio
 
Och så vilar dom bra tillsammans också, Ebba och Ebbe
 
När jag kom hem blev det en tur med gammelhästarna i skogen och vi konstaterade att det fortfarande är fullt med vatten i lilla sandtaget (!!) brukar det aldrig vara så här långt in på sommaren.
 
Sommar å sommar för den delen. Snart juli och man måste ha dubbla tröjor och jacka och fryser ändå.
Bah!!
Inte ens jag som inte ens gillar värme är nöjd.

Fangirling

Publicerad 2012-06-26 16:54:15 i Allmänt

Inne på säsong 4, många bra avsnitt hittils. Önskar verkligen att dom fokuerade ännu mer på karaktärerna. Morgan hoppar jag gärna över dock.
 
Avsnittet när JJ får sin baby Henry aaww. Så fint. Snyft snyft
 
 Och i avsnittet före hade dom ett moment som jag skrattade gott åt. Det var precis som jag.
Tur dom inte är lika läskiga när dom kommer ut.
 
 
 
Å så är han ju bara helt vansinnigt vacker Doctor Reid...
 

Midsommar

Publicerad 2012-06-22 22:49:58 i Allmänt

Världens bästa Stråla har glatt många barn idag då vi har vandrat på barnridning i brändöhamn jag och hon. Ja många vuxna också. Jag och mamma gjorde en fin midsommarkrans åt henne på morgonen som blev väldigt uppskattad och fick massor med fina kommentarer. "Nämen titta hästen har blommor i håret!"
4 timmar har vi gått nästan i ett med korta pauser. Jag har räknat ut att vi har gått ungefär en mil.
Strålan skötte såklart sin uppgift exemplariskt som vanligt. Kolugn trots mängder med människor, trångt, barnvagnar och ballonger och båtar i olika former och sång och dans. Det enda hon tyckte var lite spännande var de nya hästarna hon fick träffa.
Första timmen tyckte hon var jätterolig med alla människor och hästarna och uppmärksamheten. Andra å tredje timmen tyckte hon var helt okej och traskade på glatt och hälsade på alla som ville och även de som inte ville, sista minutrarna var hon jätteless och började gnägga och gnägga sen sprang hon hela vägen hem, hon började nog tro att hon skulle få vara kvar där för alltid.
Vi kom först och gick sist och gick flest varv för vi varvade ju små ponnysarna hela tiden.
Jag som inte trodde nån skulle våga rida på Strålan och så var hon galet populär vilket såklart gjorde matte lite extra varm i hjärtat. "Vi vill rida på den stora hästen" och sen satt dom där uppe med förskräckta miner som oftast byttes till ett leende när hon börjat gå och dom fick se hur bra det gick. Det var bara en liten tjej som jag inte fick kontakt med på hela svängen, hon var helt förstenad.
Vi har haft riktigt roligt både häst och matte, det var dock för länge, 3 timmar hade räckt gott.

Stråla min älskade guldhäst. Bökiga, vänliga underbara häst.

Det var intressant

Publicerad 2012-06-19 21:31:29 i Allmänt

Varför har jag aldrig förut fått lära mig att göra en korrekt galoppfattning?
Jag har ridit på ridskola, jag har gått på grans, jag har ridit mina diverse hästar för diverse "instruktörer" (bah!)  men det är först nu med den centrerade ridningen som allting bara trillar på plats.
Och jag har läst böcker och böcker och tidningsarticklar av diverse experter, pffft, i oändlighet inför att lära Strålan, å så kommer Eva och så bara funkar allt...
Hur jäkla lätt det är att rida bara man gör rätt med sin kropp, så små grejer som behövs för att hästen ska förstå automatiskt.

Igår var jag ut med fröken Stråla och skulle träna på galoppen men hon vart för övertänd (här ville jag skriva påtänd, men det är en helt annan grej) så hon for mer upp än fram. Men snacka om att hon är med på noterna och att hon sen gjorde galoppanslag gång på gång utan att jag ens bett henne var också en annan grej.
Hon har varit lite för pigg nästan nu i år, hon som brukar bli så sommarslö, det har väl inte varit tillräckligt varmt förstås, plus att fröken börjar ha en grym kondition så det är svårt att rida henne trött.

Hur som så tänkte jag ge mig på att prova galoppfattningar med Leffe idag, vi har ju liksom aldrig heller riktigt fått till nån bra galopp, väldigt sällan men så brukar jag inte prova heller med tanke på hans kropp, just det att det brukar bli sån rusning in i galoppen och sen galopp i hundranitti och det är inte hälsosamt.
Men snacka om att han också fattade galoppen omedelbums!! (pun intended)
Men vad gör han sen då, jo han bockar. Gamla farbrorn. 20 år, hallå liksom  Nåja, det brukar han ju göra så det var inget nytt, det är bara lite kul liksom. Jäkligt kul! Bobomp bobomp.
Satans fina hästar jag har!Leffe har dock ett stort problem och det är att han gnäggar konstant när man är ute med honom själv vilket håller på att driva mig till vansinne ibland. Han slutade när vi gjorde galoppträningen för då blev han så koncentrerad på det, men annars... Gah!
Han har alltid varit sån, sen jag fick han, så blev det bättre när Anna skötte honom och for ut själv ofta men nu är han igång igen. Bara träna på. Tror jag måste skaffa öromproppar först.

Det är så roligt att rida nu. Önskar nästan att jag hade en till att rida ibland. Funderar på att ge mig på Mayan lite men känner mig fortfarande för tung för henne.
Hm..

Jag hittade min kamerasladd

Publicerad 2012-06-18 22:29:35 i Allmänt

så här kommer ungefär en miljon bilder.

Börjar med min lilla kompis i bilen, han gör mig alltid glad och killar man honom på magen så lägger han av ett skratt så jag också måste skratta


Å så har han så söta fötter och en söt rumpa med en rolig svans som man kan dra i.
(Japp så barnslig är jag.)

Den här bilden är så härligt sommrig


Mayan och Skorpans hage som nu bara är sand efter att ha varit lera i nån vecka. Plus skog då, det är finemang.Älskade Ebba åker bilMina vackra står och njuter av en av de få varma dagarnaPonny ser skabbig ut med pälsen som inte vill lossna från magen. Men fin ändåÅ så har hon fått sig en sommarflört i form av en fullblodsfröken (tror det är fullblod)
Man får dra Skorpan därifrån medan hon hummar och puttrar och droppar... (snuskbrunstig) Hon kanske borde gått med i prideparaden, ponnyplutt.Leffe rullarFinaste Lilleman utanför våran sommar bostadÅ så den galna ungen Edwin, facinerad av sina fina fötteroch lite tlött, på roadtrip till Haparanda

Låt oss döda allt som är oss till besvär

Publicerad 2012-06-17 21:32:42 i Allmänt

Senaste tidens problem i länet, enligt tidningen, har tydligen varit:
Vargar (nåja en konstaterad ungvarg) i överkalix, de äter upp våra renar, låt oss döda dom.
Svanar i hundratal (nåja 30 tal kanske) äter upp våran göda, låt oss döda dom.
Sälarna äter upp våran fisk, låt oss döda dom.

Detta gör mig inte glad. Människor...

Fortätter galoppera

Publicerad 2012-06-14 20:31:15 i Allmänt

Då var det dags för lektion idag med fokusering på galopp, vi har aldrig förut provat galoppera under en lektion.
Fick jättetoppenbra tips av min superbraiga ridlärare Eva Sundberg.
Strålan var skitduktig, alert och med, hon gjorde fina galoppanslag 99% av gångerna jag bad henne (ibland när jag inte bad henne också), tyvärr så blev det bara ett eller max två galoppsprång då vi inte riktigt fick till det, jag i min kropp att forstätta be om galopp och Stråla i sitt huvud om att det är meningen att hon ska fortsätta galoppera.
Men en superbra början och nu vet jag ju hur jag ska göra och att vi kan. Bara fortsätta träna.
Mycket nöjd!
Lektion efter midsommar igen.

Och nu är Skorpan hemma igen, även om jag vet att dom har det bra när dom är borta så är det alltid bäst när dom är hemma, mina fina. Och ponny blev också glad. Hon har alltid gnäggat som en tok när vi har ridit förbi, hon saknade väl sina vänner, ja och dom blev glada att se henne också förstås.
Men gud så smal hon är nu när hon fått gå själv och inte kunnat hetsäta. Frågan är bara hur jag ska kunna behålla henne sådan nu...
Nu när hon dessutom inte kan köras heller. Hm...

Satan vad det gick!

Publicerad 2012-06-13 20:51:09 i Allmänt

Idag kunde fröken minsann ta galopp hur simpelt som helst, från skritt även, men så blev det även uppvisning av en serie krumsprång som matte aldrig varit med om förut.
Vi red ut med M och Mayan, först red vi över över sundet, plaska i vattnet, skritt och trav, det var lågvatten så sanddynerna var framme och underbart väder. Mycket mysigt.
Jag hade planen att rida helt kravlöst utan förväntningar
Sen tog vi en extra runda och skulle galoppera lite varpå Stråla fattar en super fin galopp men strax därpå lägger hon av tre rejäla bocksprång, det händer ju att hon bockar lite ibland så det var inte mer med det även om det var rejälare grejer den här gången, men sen när hon rullade på i galopp och jag skulle klappa henne lite så passade hon på att dra på och springa om Mayan och där tror jag att det tände till rejält i fröken för då kom det några till bocksprång och ett häftigt hopp åt sidan.
När vi sen skulle prova galoppera igen då fattade hon från skritt nästan innan jag bett henne och tredje gången, då var det bara hålla i sig för för då stoppa hon ner skallen och bockade utav bara tusan.
Visst var det lite småläskigt och jag fick iiih:a en hel del men jag blev faktiskt inte speciellt rädd, det var tvärt om rätt kul. Bara så att jag tror jag tar bett på nästa gång (vi red bettlöst idag) så jag kan hålla upp hennes huvud ifall hon tänker sig på samma sak igen.
Tur hon har lång man som man kan greppa tag i. Tjohej!Annars har jag och Ebba varit i siknäs och hälsat på.
Bland har vi besökt veckans allehandas gårdsloppis: http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.10150893411399495.422326.205730264494&type=1
och såklart snackat en massa goja med Edwin, den galna ungen.

Tjock tax

Publicerad 2012-06-12 19:39:48 i Allmänt

Idag blev det ett pass på ridbanan som äntligen var bättre än oanvändbar. Men gud så dåligt det gick. Jag kunde inte alls rida och Strålan var ganska ouppmärksam. Men jag hade gett mig den på att vi skulle träna galoppfattningar idag så det gjorde vi och efter hundratrettisjunde gången så fick vi en fin (!!!) tjoho. Jättemycket beröm till hästen, galopperade ett halvt varv på volten sen skynde jag mig att kliva av och gå hem.
Så hoppas vi att vi kommer ihåg den till nästa gång. På torsdag kommer ridläraren och ska försöka hjälpa, få se om hon får nån ordning på oss.

Sen red jag en sväng på Leffe i skogen och han var lika fin som förrförra gången så jag antar det bara var dagsformen sist, plus att Strålan klev honom på fötterna otaliga gånger, då är det inte så lätt.
Men idag var han lagom pigg, spänstig trav och bjöd på utan att ligga på. Skitrolig tur med farbror.

Annars har jag varit på hööks och fyndat mig ett par nya ridbyxor, det var verkligen på tiden det, svårt som bara den att hitta några som passar när man är tjock och har taxben, men tillslut så. Lite ovana bara men det ska nog gå till sig.

På stan så såg vi en idiot som lämnat sin hysteriskt skällande hund i bilen som såklart stod mitt i solen,  och en idiot som lämnade sina skrikande ungar mitt i solen utan ett fönster öppet.
Hur dum får man bli?


(Å för den delen, Mina hästar är såklart ut och rör sig oftare än jag rider, minst 4 dagar i veckan oftast mer. Ifall nu nån fundera)

Å så har jag förlagt min kamersladd i flytten. Hum hum...

Lajbans i hagen (Uppdaterat inlägg)

Publicerad 2012-06-10 15:22:49 i Allmänt

Men ååååh vilket skitväder! Det var en vidrig skithöst, en skitvår och nu verkar sommaren börja lika pissigt Visseligen tycker jag att det är skönt när det inte är för varmt men måste det regna varenda dag?!? Suck
Det får gärna vara lite varmare än 8 grader också. Tack på förhand.

Stråla är den glupskaste häst jag vet, hon trycker in så mycket gräs i munnen att hälften trillar ut, det rymms inte men ändå så ska hon pressa in mer. Hon har alltid varit sån, så fort hon började äta egen hinkmat så gluffsade hon i sig sin egen på nolltid för att sen kunna äta upp alla andras också, och tar mat direkt ur munnen på de andra gör också så fort hon får chansen. Det är ett drag hos min lilla häst som jag inte uppskattar.

I tisdags var jag ut och red fröken en tur själv och vi fick bara inte till galoppfattningarna, hon bara rusar in i dom, men dagen efter så red jag tillsamans med M och Mayan som fick vara först och då tog Strålan två toppen fattningar utan rus, på torsdag blev det lite snabbrastning i lina och även då fattade hon galopperna ganska snabbt, båda. Dock så hoppade hon jämfota med bakbenen in i galoppen. Vad är problemet? Det måste ju vara jag som är problemet, men vart sitter det? Idag ska vi ut med M och M igen så få se hur det går. 

Red Leffe igår och han kändes inte alls fräsch. Dålig dagsform på farbror eller vad? Sist var han ju på topp. 
När jag släppte dom i betes hagen idag så sprang han och bockade som en yster unghäst, visseligen inte lika smidigt som Stråla men än dock.
Dom får gå några timmar om dan i beteshagen och Stråla tycker att det är lika lajbans varje gång
Måste komma ihåg kameran nästa gång.

Ponny bekymrar mig, hon har fått vara hem under dagarna i helgen då Vargen varit på kurs och jag tycker att hon andas så dåligt. Kanske det var värre igår då det faktiskt var lite värme ute. Sammtidigt så verkar hon ju väldigt pigg och glad.

Gammal bild på fina ponnyplutt


Jag har så dåligt samvete att jag inte reagerat tidigare, fast hos veterinären sa dom att det var bra att jag alls reagerat då många antagligen inte skulle ha gjort det.
Vad vet jag? Bara att det verkar som att de sjuka djuren dras till mig, eller jag dras till de som behöver lite extra vård och omsorg.

Ja ja,ingen sommar utan en sjuk häst.
Tjoflöjt!


-----------------------------------------
Liten uppdatering:

Skorpan var definitiv värre igår då det var bättre väder så det kan tyda på att det även är polenallergi som spökar. Det är positivt i såna fall, pollensäsonen är ju ändå relativt kort.

Galoppen med Stråla gick inte bra idag. En jättefin fattning, flera rusningar och tillslut en något bättre.
Min teori är att fröken damen måste upp med framdelen mer och in med rumpen under sig då hon lätt blir famtung och marktrång.
Jag har diskuterat min sist med min ordinarie ridlärare och hon säjer att jag oftats inte är så där framåtlutad, tack för det, puh, men nar jag blir trött eller okoncentrerad så faller jag lätt fram och eftersom att Strålan är ganska framtung så trillar vi liksom iväg framåt tillsammans.
Det är en hel vetenskap med ridning.

Städilurat

Publicerad 2012-06-07 16:41:45 i Allmänt

Äntligen är 5års skit och skräp och prylar å grejer omfördelade men framförallt bortforslade från huset. Till 1.30 i natt har jag skrubbat och fejat och städat och grejat. Jag har hittat musskit och katthår på ställen man aldrig trodde var möjligt så jag hoppas verkligen jag fått bort allt. Dom där mössen kommer jag verkligen inte sakna, vidriga äckliga kräk. Urk. Nu ska jag jobba helgen, å idag, sen tror jag att jag går i ide nästa vecka. Snark. Mayan är jättenöjd och glad med sin nya medryttare. Jättekul att se tant så där positiv.

Halleluja!!

Publicerad 2012-06-05 22:54:48 i Allmänt

Jag ser ljuset!! Nu är det bara städningen kvar. Ja och så ett fjädre (!!!!!) lass med skräp till kronan, men det räknar jag inte. Jag måste ju ha varit raglande full när jag trodde att jag skulle vara klar förra torsdan. Jisses. Men å andra sidan så kom det ju en massa annat emellan. Tur som bara den att jag har haft en så bra hyresvärd så jag fick lite extra tid på mig.

Igår fick spendera hela kvällen på akuten med min person som jag assisterar. Måste säja att personalen på akuten var väldigt trevliga och rara trots att dom hade häcken full. Att vi sen fick sitta där, eller jag satt och hon låg ju såklart på en säng, i fyra timmar, det var ju en annan sak.
Usch, det var riktigt obehagligt alltihopa men damen ifråga mår bra så det är ju skönt.

Nu är jag sååååå tröööött.. Fi tusan, jag tror jag ska gå i idé nästa vecka.

Underbart

Publicerad 2012-06-03 22:29:54 i Allmänt

Kisse är tillbaka. Halleluja!
Lite tilltuffsad men glad och kramig kisse.


Men vad mycket grejer jag har, jag blir galen. Nu är det inte ett dugg roligt nå mer. Varje gång jag tror att jag är nästan klar så är det ungefär hälften kvar.
Jag kastar kastar och kastar. Påminn mig om att jag inte är en hamster tack.

Japp, där kom det

Publicerad 2012-06-03 18:12:58 i Allmänt

Jag fick en kram av hyresvärden för att jag har skött mig bra under dessa fem år. Sen blev det lite snyftkalas för mig.
Han sa även att han hade sett min lilla katt igår så jag hoppas innerligt att det var hon och att hon är kvar där.
Hyran behövdes inte betalas för juni också och det var ungefär ett ton som trillade av mina axlar där. Nu måste jag bara få bort det sista och städa lite. All energi tog slut och kroppen gör bara ont. Men lite mat bara sen så.

Har ridit Leffe idag och det var länge sen han var så trevlig. Jätteroligt var det. Pigg men lugn. Spänstig trav och inga rusningar ingen stress. Mayan ska få en sommar medis som har ridit henne och dom verkade trivas med varann, Mayan såg jättenöjd och glad ut.

Aska

Publicerad 2012-06-03 11:54:47 i Allmänt

Det är den här kissen som är borta

Bryt

Publicerad 2012-06-02 23:59:06 i Allmänt

Jag tror jag bryter ihop snart....
Aska katt är borta... Jag släppte inte ut henne på flera dar för att jag vet att hon är ganska spattig och svår att få tag i ibland. Men så smet hon ut i torsdags mitt i värsta stressen och flytten. Instängd i en garderob för säkerhetsskull men lyckades ändå fara ut. Av 3 dörrar som kunde stoppat henne var alla såklart öppna.
Nu har jag inte sett till henne sen dess fast jag har varit dit flera gånger och satt ut mat åt henne och ropat och så. Usch usch usch, min fina lilla kissemiss. Är mest orolig för att hon tror hon är övergiven rädd för att det är en massa okänt folk där och lever om på dagarna och drar därifrån.

Det känns som att det är veckan från helvetet det här.
Nu är jag dessutom helt slut i kroppen efter all stress och allt bärande och slitande. Har haft halv panik för att hinna färdigt och hållit på mitt i natten flera gånger, har ju fått göra det mesta själv. Pappa och Ivan har hjälpt lite med de tyngsta grejerna men det har då varit ett satans slit med kaos på jobbfronten och sjuk häst mitt allt. 
Så blir det uppenbart att jag inte kommer hinna färdigt med allt till sista maj och säjer det till hyresvärden varpå han säjer att: det gör inget, du har ju till sista juni på dig att flytta ut... Jahopp. Miss i komunikationen där kanske.
Då fick jag lite panik igen för hyran har jag då inte råd med. Har knappt fått några pengar alls den här månaden och se dom jag fick dom gick åt till vetrinär räkningar vartenda öre och mycket mer.

Å nu öser regnet ner å ca 5 grader och hästarna hade velat komma in i ett stall... Jag tänkte att gud så skönt att hästarna har skog i hagen nu då kan dom gå in där och få skydd, men se de fåniga fålarna var rädda för skogen när det blåser och står längst bort åt andra hållet och kurar och huttrar där det blåser som värst.
Idioter skulle jag vilja säja.

Skorpan hon får ialla fall vara inomhus. Hon får agera sällskapsdam åt Stora Stygga Vargen http://walkyria.blogg.se/. Hoppas bara att hon inte äter upp honom  

Min kära lilla ponny

Publicerad 2012-06-01 18:45:42 i Allmänt

Jaha. Ja. Var med ponny till ATG idag, snälla Lena följde med, veterinären lyssnade noga på hennes andning och tyckte att utandningen var ansträngd. 
Hursom så gick dom ner med ett gastroskåp genom näsborren och kikade. Å vad hitta dom där? Jo en missbildad luftstrupe. Mycket intressant tyckte veterinären och spelade in Skorpans inre på film.. Hum. 

En normal luftsrupe är rund med broskringar som håller den vidgad, Skorpans var oval utan broskringar så att när hon sväljer och hostar mm så kollapsar luftstrupen, plus att den då är mycket trängre än en normal = svårare att andas. Detta är medfött och kan förvärras med åren, hon är ju ingen ungdom mer ponnyskrutt.
Jag har ju märkt att hon blivit ansträngd i andningen då hon har gått hårda körpass på senare tid men jag har tyvärr mest tänkt att det berott på hennes övervikt och att hon hetsar som en galen gallopör. Dåligt mattesamvete. 
Hursom är det ju bra att veta om detta nu hon har fått luftrörvidgande medicin så är det bara hoppas på att hon kan leva vidare. Men det är nog tyvärr slut med busturerna. Usch. Min lilla fina ponny... :,(Fröken Stråla fyller 6 år idag. Stora damen!

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela