Ridlektion och hovböld

Vipps sa det och så var det måndag igen och dags för ridlektion och ja visst var det precis så jobbigt att rida ridskolehäst som jag hade tänkt mig, jag är helt död. 
Svettig, högröd och flåsande som en blåsbälg har jag kämpat mig genom en timmes rantaruntiridhuset ridning men roligt var det. Ja det var faktiskt det.
Jag fick rida världens sötaste häst. Alltså helt sjukt så söt. Nästa vecka måste jag ta med kameran och föreviga sötnöten.
Ful, skulle nog en del säga och inte världens bästa exteriör inte, jättetråkig rygg men snäll. Oj så snäll och rar och vänlig. Och söt.
Men svår. Jag bara skrattade så fort jag satte mig på så fruktansvärt olik det jag är van, som en kamelälg korsning typ. Sen när vi skulle börja trava så skrattade jag ännu mer. Herregud. Inte lätt. Nej sa ridläraren, han är väldigt speciellt, inte som alla andra hästar och han är inte så lätt. Nej jag märker det.
Han liksom travade på stället med sin enorma kamelgång och huvudet högt uppe bland molnen.
Det var lögn att få honom framåt alltså herregud vad jag har kämpat och sadeln var skit så det gick ju liksom inte att sitta bra heller, måste sett för eländigt ut. Han svarade dock väldigt fint på start och stop det var bara det att han liksom inte kom fram nånstans i traven. Ja kära nån lilla sötnos då.
Bitvis gick det ändå någorlunda och jag känner mig faktiskt inte så kass som jag trodde jag skulle göra, när jag dessutom första lektionen fick kämpa på med en så pass speciellt häst och det ändå gick, om inte bra så iaf inte heller åt helvete.
Vi skulle ha samma hästar nästa pass som är hoppning som sagt. Ho ho. Oj oj.
Jag måste nog stjäla en rullstol efter det passet. Bara att rida lätt på en häst med så stort steg som jag inte alls är van vid är jobbigt som fan, träningsvärk imorgon ohja. Men efter hoppning. Eh...
 
Så kan man ju inte låta bli att tänka att pållekraken säkert gått framåt bättre om han haft en bra sadel och en fungerande rygg.
 
Är rätt övertygad om att Mayan ändå hade en hovböld för jag tog av henne tofflan idag igen och kollade, veterinären sa att den skulle sitta på fram till skoning men jag vill se hur det ser ut där i och fi fan alltså. Kräks vad det stank, död och förruttnelse och så var där nån grågrön geggig kletig massa vid strålen som jag antar var var. 
Äckelpäck.
Så nu har hon jodopax omslag på båda framfossingarna istället. Då även den andra hoven var ganska geggig om än inte lika vidrig slemmig och äcklig som den hon haft så fruktansvrt ont i.
Mina händer luktar fortfarande illa fast jag har tvättat dom flera gånger och duschat. Har lagt tofflorna i jodopaxbad får se om dom går att använda nå mer sen.
Madame idag, fortfarande fin i kroppen
Hon har fått vara ute en stund, gå runt huset och sen stå och filosofera lite. Hon grävde en grop i snön och åt lite mossa. Glad tant.
Imorgon ska hon få gå ut i en hage för första gången. Vilken lycka. Gjorde en egen liten hage åt henne på ängen brevid vinterhagen. Nån timma medans det är ljust tänkte jag hon ska få vara ute, det kommer nog göra gott för kämparglöden. Hoppas nu att snön ligger kvar och helst att det kommer mer. Mycket mer. Snälla.
 
Stråla och jag har tagit en cykeltur till stormviken. Det var kanonbra cykelväglag och även riktigt bra hästväglag. Så underbart när det ligger ett lager på asfalten.
Vi blev omkörda av en buss som hon inte brydde sig så mycket om, kikade lite extra bara. 
Bortåt fick hon ligga och jogga på relativt friskt tempo, lite små seg var hon och stånkade på. På hemvägen så gjorde vi en massa kvicka skritt trav övergångar då kom hon igång lite och svarade skitbra skritt trav skritt trav i ungeför samma tempo, alltså ingen fart ökning bara för att det blev trav. Efter ett tag började hon frusta ordentligt också. Sen övergick vi till temopväxlingar i traven och även där var hon kvick och lyssnade bra. 
Roligt var det. Att man kan ha så mycket kul och arbeta hästen utan att sitta på den. (och utan att tvinga in den i diverse tortyredskap minsann) men ack vad Strålan blev trött. 
Imorgon blir det ridning. Om jag tar mig upp. Om jag alls tar mig ur sängen. 
3 kommentarer
Chricko

Tips gör fotbad så du blir kvitt bakterierna på djupet

Svar: Bara med jodopax menar du? Hur länge ska dom stå i sånt? Jag får henne inte att stå med fötterna i hink nå mycket länga, dvs knappt alls.
Stjärnstrålar

ulrica

Gud, så duktig du är! Cyklar med häst.. helt otroligt modig :D Jag brukar jogga och springa intervaller med häst - också oerhört roligt! Hovböld.. låter riktigt läskigt. Hoppas verkligen hon blir av med det snart!

Svar: Det är ju så perfekt att hästen får jobba helt fritt ibland =)
Stjärnstrålar

Chricko

Jag brukar använda Sanogene för fotbad men de ska stå i tio min. Så då blir det kanske svårt. Virkon s i svag lösning kan man också bada fötterna i eller alternativt spraya varje dag med blomspruta

Svar: Ja så länge skulle hon inte stå.
Stjärnstrålar