Så här gick det

Ja det blev en heldag på vift, satan så jobbigt det var att köra i snömodd och halka har skitont i armar och nacke nu efter att ha hållit krampaktigt i ratten, men som tur var så hade jag planerat för det och åkte hemifrån en å en halvtimma före bokad tid, fik köra 40 ganska långa sträckor, tack och lov för lite surr sällskap då också.
Strålan skötte sig utmärkt, hon brukar ju alltid vara lättlastad, går in själv osv men idag har hon även stått helt stilla där inne, annars brukar hon lätt bli less och börja bonka samt trampa runt lite. Det var även första gången hon fick åka brett idag så det kanske var det hon gillade. Matte är trög ibland.
När vi kom fram var veterinären och teamet en halvtimme sena efter att ha åkt från Finland i det eländiga väglaget så att Strålan hade gott om tid att se sig omkring.
 
Det fanns tydligen mycket att glo på där.
 
Viket fint ställe för den delen, och lugnt och skönt, modernt och prydligt. Varför glömde jag fota hur det såg ut?
Nåväl.

Vet Påbörjade undersökning med palpering och märkte då att Strålan var öm och spänd i ländrygg kors, inget nytt där men sedan i skritt och trav på rakt spår så såg hon en 0,5 gradig hälta på höger bak. Snedhet i bäckenet och att h.bak has vrids när hon går. Samt att vänster fram sattes ner hårdare än höger, hon kallade det först hälta men ångrade sig.
Det som var helt suveränt var att dom hade en människa som sprang med kusen så att man själv fick se hur hästen rörde sig. Hur toppen?! Dessutom jävligt toppen för rackel som mig.
Jag såg dock ingenting  ja benet som vreds såg jag och även tidigare har jag ju tyckt att hon inte riktigt rör benen som hon borde man det är så svårt att sätta fingret på det.
 
Böjprov på alla ben helt ua förutom högt på höger bak där blev det 1.5 grad hälta.
 
In på röntgen och röntgade ryggen samt hö bakknä. Jag såg bilderna direkt då dom hade en sån modern och fin apparat, såg genast att det inte var någon kissing spines och där föll en sten från hjärtat, det har jag ju oroat mig för ett bra tag. Däremot så såg veterinären något som jag inte såg, en lindring oregelbunden yta på ett tornuskott.
Det berodde, sa hon, på att ligamentet invid ryggraden har varit rejält inflammerat och varit det ett bra tag så då blev det så.
Och i knät så fann hon en liten pålagring. Det blev spruta med kortison i knät samt metacam för ryggen. Nu ska hon vila i hage en vecka, efter det så ska jag börja sätta igång henne på metacam för att få henne att våga använda den där ryggen och kunna sträcka ut de stela musklerna.
Till en häst kan man ju inte säja att du bör göra så här även om det tar emot för det är bra för dig.
Nu är det sjukgymnastik som gäller i några veckor sedan kommer Anna Semren ut och kollar läget, kanske gör något kiropraktiskt och så hoppas vi att vi ska reda upp det här. Att vi får ordning på kroppen och att allt ska lugna ner sig.
 
Det var ju bättre än jag hade befarit men att det har blivit en pålagring och en påverkan på ett tornutskott känns ju inte bra. Och varför har det blivit det. Det går inte att säja vad som hänt först eller varför det blivit som det blivit.
Jag kommer nog att fortsätta oroa mig och helst hade jag velat ha en egen röntgen så jag hade kunnat kolla om det växer typ varje dag.
 Det känns jättebra att vi får påbörja träningen och uppbyggnad redan om en vecka. Nu ska det bli mycket tömkörning och jag hade som plan redan innan att lära mig det där med långa tyglar, nu är det prio ett. Nu får nog Mayan stå tillbaka lite ett tag känns det som, vi får väl se vad jag kommer att orka med.
 
Jag är väldigt nöjd med veterinären och hela klinik besöket. Veterinären hade även väldigt vettiga tränings och igångsättningstips.
Det var inte det vanliga vila-skritta-trava= allt ska vara bra på några veckor.
 
Ja det är bara fortsätta hålla tummarna.
Drogad kuse.
 
 
Fina fina älskade Stråla.
 
3 kommentarer
Ann

Men vad skönt att veta ilaffall! Hoppas hon blir bättre nu, fintjejen!

Svar: Ja hoppas verkligen det, hon har ju många många många år kvar.
Stjärnstrålar

Tiger

Men vad intressant! Tack för beskrivningen!
Diagnosen, eller vad man ska säga, hade i vart fall en lösning. Hoppas hon svarar på behandlingen nu. Pålagringar var trist men bättre än allvarligare fynd som, ja, kissing spines.
Jätteglad att du är nöjd över bemötande och undersökning. Bli bra nu, St(r)ålis!
Håller alla tummar för er! :)

Svar: Heh, jag tänkte att det där ids ingen läsa.Jo, pålagringarna satt även ganska bra till så att säja.
Stjärnstrålar

Lena

Ja det var en intressant dag och tack o lov inte så dåliga besked. Och Stråla är verkligen en fantastiskt fin häst, lugn och väluppfostrad:) Hovis var här idag och han tyckte B var mycket blankare i pälsen Och smalare!Men jag vet inte jag...tycker nog mest att han tappat muskler men "bulorna" vid svansen är iaf mindre:)