Min kära lilla ponny

Jaha. Ja. Var med ponny till ATG idag, snälla Lena följde med, veterinären lyssnade noga på hennes andning och tyckte att utandningen var ansträngd. 
Hursom så gick dom ner med ett gastroskåp genom näsborren och kikade. Å vad hitta dom där? Jo en missbildad luftstrupe. Mycket intressant tyckte veterinären och spelade in Skorpans inre på film.. Hum. 

En normal luftsrupe är rund med broskringar som håller den vidgad, Skorpans var oval utan broskringar så att när hon sväljer och hostar mm så kollapsar luftstrupen, plus att den då är mycket trängre än en normal = svårare att andas. Detta är medfött och kan förvärras med åren, hon är ju ingen ungdom mer ponnyskrutt.
Jag har ju märkt att hon blivit ansträngd i andningen då hon har gått hårda körpass på senare tid men jag har tyvärr mest tänkt att det berott på hennes övervikt och att hon hetsar som en galen gallopör. Dåligt mattesamvete. 
Hursom är det ju bra att veta om detta nu hon har fått luftrörvidgande medicin så är det bara hoppas på att hon kan leva vidare. Men det är nog tyvärr slut med busturerna. Usch. Min lilla fina ponny... :,(



Fröken Stråla fyller 6 år idag. Stora damen!
2 kommentarer
Johanna

Grattis Stråla! Verkar som att alla hästar fyller år denna vecka!



Usch vad trist med Skorpan, men bra att ha en "diagnos".

Tiger vi Ishavets Port

Skorpan :/



Men bra att veta! Hurra för födelsedagsbarnet!