Å bla bla bla

Orsaken till Strålas dubbelsidiga ledinflammation är troligtvis socker. Förenklat. Jag är till 99% säker på att det är sockret som är boven och rätt så säker på att hon har PSSM också. Det togs EMS prover som jag får svar på om en vecka och PSSM prov ska jag skicka in själv. Det kommer jag dock inte göra just nu, jag har helt enkelt inte råd. Däremot så kommer jag behandla henne som en PSSM häst fullt ut. Nu ska det ta mig fan inte slavas. Jag har slarvat med Stråla trots att jag haft tanken i huvudet att hon inte tål gräs/socker och nu är vi i den här situationen så nu är det färdig slarvat. 
Pga sockret i kroppen så blir hon stel och stum i musklerna och fet och på tok för tung och belastar fel och får då ledinflammation. Plus att socker i sig är en inflammations utlösare. Typ så.
 
Så nu har jag fixat en "konvalecent hage" åt fröken. Egentligen så får hon gå i vanlig hage och egentligen redan idag men hon står inne. För hon fick inte smutsa ner bandagen och hon får inte springa.
Jag kan garantera att hon hade gjort båda väldigt omgåeende.
Igår fick hon inte gå i hage då dom hade bedövat hela benet och hoven så risken fans för snubbel. 
Nå imorgon ska bandagen bort och hon ska få komma ut. Har gjort en labyrinthage (hon har sprungit som en dåre typ varenda dag och se det får hon inte göra nu, ajsing bajsing, hon får gärna gå men INTE springa) i shettisarnas hage där det dessutom inte finns en en tillsymmelse till grässtrå. 
Återbeök på 2-3 veckor och då blir det troligen röntgen också av lederna, vet inte riktigt varför dom inte gjorde det redan igår men jag är lika glad för det för besöket tog ändå 3 timmar med alla bedövningar och allt springande och böjande och longerande.
 
Jag är så himla nöjd att jag ändå lyssnat på min häst. När inte ens veterinären ser någon hälta, inte ens på böjt spår då är jag glad att jag lyssnade på min magkänsla och bad om börprov. Anna har ju hökögon och ser att det är något fel men jag vet inte om hon hade böjt om jag inte bett om det. 
 
Det mystiska är dock att hon inte visade nånting alls bak. Ingenting. Det såg ju ridlärar Eva och det kände jag tydligt när jag red och vänster bak var värst när Anna böjde. Kanske det kommer komma fram när frambenshältorna släckts. Vi får väl se. Stråla tyckte tom att det var skönt när hon böjde höger bak där hon har pålagringen. Lustigt. Det tycker ju jag borde göra ont även om hon inte har bekymmer av det, att böja en led med pålagring liksom. Nä mysigt sa Stråla. 
 
Nåväl, fröken är då så himla skötsam att ha med sig och veterinären tyckte hon var en dröm att hålla på med. Hon brydde sig inte för fem öre om att dom stack henne och många stick blev det ju.
Fintösen.
Och så lättsam i transporten, helt stilla och lugn på hemvägen trodde jag hon skulle bonka sig ut, less till tusen och hade inte ens hö på hemvägen (!!), men inte. Stilla och lugn. Fina fintösen. 
Lätt att ha på boxvila ockå. Inga problem. 
Gick en liten sväng med henne idag så hon fick röra sig lite.
 
Jag försökte ta en bild på något häftigt igår. Norrskenet bakom molnen. Jag tycker att norrsken är lite... Ja ja.. vardagsmat liksom. Jovisst det är fint, precis som naturen rent allmänt är och jag kan stanna upp och titta men vi ser nu norrsken jämt så SÅ himla intressant är det inte. Men igår var jag tvungen att stanna bilen på väg hem. Det var så otroligt häftigt med norrskenet som lös upp stora fluffiga moln bakifrån. Totalt omöjligt att fånga på bild förstås men definitivt en häftig syn.
 
Nu är jag ledig i tre dagar och ska plåga Rino  tre dagar i rad. Ta i trä liksom, om inga tappskor eller brutna ben eller kolikmagar eller nått annat skit kommer i vägen så ska jag rida Rino alla 3 dagarna. Eventuellt så byter vi en riddag mot promenad eller tömkörning, vi får se jag är dock så sjutk jäkla ruidsugen så risken är stor att stackarn måste kånka runt mig alla dagar. 
 
Helena hade ut honom igår efter hon följt mig och Stråla till veterinären och jag åkt på jobbet.
 
3 kommentarer
Johanna

Man ska alltid lita på sin magkänsla.

Neapocalypse - en alternativ hästblogg

Åh.. vad jobbigt :( jag ska skicka in prov på Clooney också. Inte för att han har några symptom men det är tydligen väldigt stor chans att tinkrar har det :o

Tiger

Ah, okej. Tack för förklaring om vad du tror det kan vara. Hoppas på snabbt tillfrisknande fram och att det inte kommer några mer symptom från bakbenen på ett bra tag. Hoppas.
Attans på tappsko, men härlig hovis.

Enig med norrsken osv, det har ju varit extra starkt i några nätter. Å det är ju där dygnet runt, men vi ser det inte på dagarna. tsk tsk. Solstorm ftw!