Lilla Stjärna

Jag är en periodare då det gäller böcker, dvs periodvis plöjer jag igenom bok efter bok, nu har jag även upptäckt ljudböcker (redan) vilken fantastisk uppfinning. Det hela började då jag skulle hitta på något att roa min mor med då hon låg inne och började låna böcker åt henne. Samtididigt som alla jäkla radiostationer får mig att vilja stoppa in en diskborste i örat och gräva runt i hjärnan lite. Så fantastiskt skönt att slå på en bok när man kör, det gör det hela mycket mycket roligare. Så började jag även ligga och lyssna på kvällarna medan jag liggaer och gnider mig på min spikmatta. Perfekt!

Bland de första böckerna jag lyssnade på var Lilla Stjärna av John Ajvide Lindkvist. Grymt bra bok.
Lilla Stjärna är berättelsen om två flickor.

Klippt från adlibris
"Under en svamputflykt hittar svensktoppsartisten Lennart ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. Han räddar flickan till livet och hennes första skrik gör honom stum. Ur den lilla kroppen stiger en serie perfekt träffade toner. Han tar med flickan hem och gömmer henne i källaren. Hennes obefläckade musikalitet ska ge hans liv mening.

Hon är Flickan med det gyllene håret.

Vid samma tid föds en annan flicka i en mellansvensk stad. Hennes liv rymmer inte många glädjeämnen. Hon upplever sig själv som grå och alldaglig med få begåvningar och ännu färre vänner. Hon tröstar sig med elaka hyss och trollande på olika nätforum.

Hon är Den andra flickan.

Så småningom korsas de två flickornas vägar. En brinnande vänskap växer fram, med förödande konsekvenser för alla som kommer i dess närhet.

Lilla Stjärna är en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Hur långt är du villig att gå för den du beundrar över allt annat?"

Snott från DN:
"Ajvide Lindqvist gör inte bort sig, så som fullvuxna brukar göra när de skall beskriva den speciella kultur som dessa flickor lever i. Han kan jargongen, spelen, drömmarna och låter det inte gå till överdrift"

Det var det som jag genomgåeende kände, att han kunde beskriva den kulturen så väl. Kanske jag tyckte att boken var så bra för att jag drog paralleller till tjejer man mött på TH-forum. Kanske.

Lyssnade även på "Låt de Gamla Drömmarna dö" En novellsamling av densamme.
1 kommentar
Marie

Läste lilla stjärna förra sommaren, riktigt bra! Dock var "låt den rätta komma in" och "hanteringen av odöda" lite mer slaffsiga och jag gillade dem mer;)